«Η άγνοια είναι η μεγαλύτερη αμάθεια», συνήθιζε να λέει κάποιος δάσκαλος κάποτε. Τη θυμάμαι αυτή τη φράση μέχρι σήμερα. Εννοούσε ότι η έλλειψη γνώσης είναι η χειρότερη αγραμματοσύνη, αμορφωσιά. Και τι είναι η γνώση; Με μια γενικευμένη εξήγηση, η γνώση σχετίζεται με τα όσα γνωρίζουμε, όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Εάν όμως η άγνοια είναι μια τόσο αρνητική έννοια, η ημιμάθεια θα μπορούσε να είναι χειρότερη; Να κατέχεις, δηλαδή, τη γνώση κατά το ήμισυ; Επιφανειακά, αδύναμα, προσεγγίζοντας την λανθασμένα;

Ο προβληματισμός μου πηγαίνει και λίγο παραπέρα. Ενώ ο αμαθής μπορεί μεθοδικά να αποκτήσει γνώση, η γνώση δε γίνεται ασήμαντο απόκτημα όταν συνδυάζεται με την αδιαφορία; Α! Η αδιαφορία! Η σταθερή τιμή της εποχής μας! Υπάρχει σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας και όχι μόνο, μια τεράστια δυνατότητα για ενημέρωση και γνώση, η οποία συνοδεύεται με την αδιαφορία μας.

Παρατηρούμε με αδιαφορία το φυσικό περιβάλλον να καταρρέει γύρω μας, χωρίς να υιοθετούμε πρακτικές στην καθημερινότητά μας ή να αποφεύγουμε κάποιες άλλες, που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν. Ζώα να θανατώνονται καθημερινά ή να θυσιάζονται ως πειραματόζωα στο βωμό της απληστίας για την παραγωγή φαρμάκων ή καλλυντικών που μας οδηγούν στον αργό θάνατο και τα οποία εξακολουθούμε να αγοράζουμε. Μαθαίνουμε ότι τα ποσοστά, κυρίως του καρκίνου, αυξάνονται δραματικά ανά το παγκόσμιο, καθώς συνηθίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τρόφιμα «εμπλουτισμένα» με φυτοφάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Η αδιαφορία μας κάνει τη γνώση μας τραγικά ασήμαντη…

Στις Ηλιοσταλαγματιές, η γνώση γίνεται ευθύνη και όχι αδιαφορία. Ενστερνιζόμαστε, υιοθετούμε και προωθούμε ιδέες και πρακτικές, ωφέλιμες! Νοιαζόμαστε για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας. Φροντίζουμε για την πνευματική και σωματική τους υγεία, χρησιμοποιώντας  βιολογικά καθαριστικά, σαπούνια και τρόφιμα. Θα καθοδηγούμαστε πάντα από την ευθύνη να φροντίζουμε, να εκπαιδεύουμε και να προστατεύουμε ό,τι πιο πολύτιμο: τα παιδιά μας!

Όλα τα πιο πάνω γράφτηκαν με αφορμή την πρόσφατη τιμητική βράβευσή μας στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Βιολογικής Ομoρφιάς και Υγείας Handy Spa. Εδώ και καιρό μοιραζόμαστε τη φιλοσοφία της εταιρείας και του εμπνευστή και ιδρυτή της, Ανδρέα Ιωάννου, για το ωφελιμότερο. Εκφράζουμε  τη βαθειά εκτίμησή μας για τη βράβευση αυτή. Σας ευχαριστούμε!